Akupunktio hoidot

15.11.2019

AKUPUNKTION VAIKUTUSMEKANISMIT

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä. Se juontaa latinan

sanoista 'acus' = neula ja 'puncture' = pistää. Kaivauslöydöistä päätellen

akupunktiota on harjoitettu Kiinassa jo ainakin 7000-9000 vuoden ajan.

Akupunktiolla voidaan hoitaa monenlaisia kipu- ja häiriötilanteita kehossa. Akupunktion vaikutus perustuu kehossa neulanpistolla aikaansaatavaan vasteeseen, jolloin kehossa käynnistyy monia fysiologisia ja hormonaalisia reaktioita. Itse pistotuntemuksen kulkeutuminen hermossa sulkee reitin kipuaistimukselta (porttikontrolliteoria) ja samalla akupunktion vaikutuksesta kehossa vapautuu myös kehon omia erittäin voimakkaita "kipulääkkeitä" mm. endorfiineja (endogeenisa opioideja)( Harris RE.Neuroimage 2009). Akupunktiolla voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan kehossa oleviin tulehdusreaktioihin mm. kortisolin vapautumisen kautta. ym.

Akupunktio onkin parhaimmillaan hyvin toimiva hoitomuoto lähes vailla sivuvaikutuksia.


Akupunktion 6 vaikutustapaa

1.Kivunlievitys, analgesia.

Akupisteiden ärsyts aikaan saa elimistön omien endgeenisten opioiden erittymisen aivoissa.(Harris 2009) Lue Kipuviesti lehti 2/2009, s. 40-41.

2.Sedaatio-rauhoittava vaikutus.

Toiminnassa aktioituu aivoien beta ja thea aallot. Akupuntiossa ne vähenevät ja näin ollen se rauhoittaa.

3.Homeostaasi-elimistön tasapainottaminen.

Tasapainottaa sympaattisen ja parasympaattisen hermoston toimintaa

4.Immuunimekanismi- elimistön puolustusjärjestemän aktivointi.

Neutrofiilinen määrä nousee akupuntiohoidon jälkeen. Nämä sisältävät defensiinejä ja aminohappoja ,joilla on laaja antibioottinen vaikutus bakteeria, viruksi , sieniä vastaa.

5.Psyykkiset tekijät.

Aivojen verenkierto ja aineenvaihdunta lisääntyy ja dopamiinien määrä nousee.

6. Motorinen palautuminen

Akupunktio kiihdyttää halvaantuneen alueen hermotoimintaa ja elvytää motoneuroneja ja sitä kautta lihasten toimintaa.

Parhaita hoitotuloksia akupunktiolla on saatu kroonisen kivun hoidossa (mm. nivelrikko, krooniset selkä- ja niska-hartiaseudun kiputilat), lihaskireyksien hoidossa, sekä toistuvassa päänsärkyongelmissa, kuten migreenissä. Akupunktioneulan pisto ei tuntemukseltaan vastaa injektioneulaa akupunktioneulan tylpän muodon ja ohuen läpimitan vuoksi. Tämän vuoksi akupunktio sopii hyvin hoitomuodoksi ihmisillä vauvasta vaariin, sekä eläimillä kokoon katsomatta.

WHO-Maailman Terveyssäätiö (World Health Organization)

on myöntänyt, että

akupunktiolla on laaja mahdollisuus parantaa erilaisia lääketieteellisiä

ongelmia, kuten esim.

 • Neurologiset ja lihaksistosta johtuvat oireet: päänsärky, niskakipu,

tinnitus, kasvohalvaus, tenniskyynärpää, jäykät hartiat, alaselkäkipu,

iskias jne.

 • Hengitystieongelmat, poskiontelotulehdus, kurkkukipu

, keuhkoputkentulehdus, astma, allergia.

 • -Nukkumisvaikeudet.
 • Masennnus.
 • Ruoansulatushäiriöt, mahakatarri, kohonnut happoarvo, ummetus ja

ilmavaivat.

 • Tupakointi ja alkoholiriippuvuus.
 • Virtsaamisongelmat, kuukautiskivut

Akupunktio koirille esim. seuraavien sairauksien hoidossa ja tukihoidossa

 • Tuki- ja liikuntaelimistön krooniset kiputilat ja lihasjännitykset (esim. nivelrikko, spondyloosi, välilevysairaudet, selkäkipu, "jumit")
 • Jotkin neurologiset ongelmat
 • Lisääntymisongelmat (valeraskaus, pitkittynyt kiima, kiimattomuus, tiinehtymisongelmat, urosten yliseksuaalisuus/impotenssi, prostatavaivat)
 • Krooniset suolistosairaudet (esim. IBD)
 • Jotkut autoimmuunitaudit, ihosairaudet ja hormonitoiminnan sairaudet
 • Seniorikoirien elämänlaadun parantaminen
 • Terveiden koirien sairauksia ennaltaehkäisevä hoito

Yleensä akupunktio toimii loistavana tukihoitona normaalin lääketieteellisen hoidon sekä muiden hoitojen rinnalla; joissakin tapauksissa akupunktiohoito yksistäänkin voi riittää hoitamaan vaivan. Jokainen tapaus on kuitenkin aina yksilöllinen.

Akupunktiota on nykyään melko tunnettu ja laajalti käytetty hoitomuoto koirien tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja kivun hoidossa, missä se toimii erinomaisesti. Alustavat tutkimusnäytöt ja hoitokokemukset kuitenkin vihjaavat, että sillä voi olla paljon laajempiakin hyödyntämismahdollisuuksia. Toivottavasti koirien akupunktiotutkimus tulevaisuudessa lisääntyy ja laajenee, jotta näistä mahdollisuuksista saataisiin lisää tutkimusnäyttöä.


Akupunktio hevosilla esimm. seuraavien vaivojen hoidossa ja tukihoidossa:

 • Tuki- ja liikuntaelimistön krooniset kiputilat ja niihin liittyvät lihasjännitykset (esim. selkäkipu, erilaiset lihasjännitykset ja vinoudet, eri syistä johtuva ontumiset, nivelrikko, kaviokuume)
 • Maha-suolikanavan sairaudet ja kivut (esim. mahahaava, ripuli, krooniset suolistotulehdukset, ähkykipu, suoliston motiliteetin lisääminen)
 • Hengityselinsairaudet
 • Osa immuunijärjestelmän ja hormonitoiminnan sairauksista sekä iho-ongelmista
 • terveyttä ylläpitävä hoito, sairauksien ennaltaehkäisy, seniorihevosten virkeyden ja elämänlaadun ylläpitäminen

Vaivasta ja sairaudesta riippuen akupunktiota käytetään yleensä täydentämään tavanomaista lääketieteellistä hoitoa; joissakin tilanteissa akupunktio saattaa riittää hoidoksi yksinään.

Hevosakupunktiosta löytyy tällä hetkellä harmillisen vähän kliinisiä kokeita. Akupunktion on todettu lisäävän beta-endorfiinin eritystä myös hevosilla [4]. Siitä on saatu lupaavia tuloksia kroonisen selkäkivun [1] sekä erilaisista syistä johtuvien ontumien hoidossa [3]. Korealaisessa tutkimuksessa sähköakupunktio lisäsi hevosilla suoliston motiliteettia [2]. Myös lisääntymisongelmiin on saatu muutamissa kliinisissä kokeissa lupaavia, joskin hieman ristiriitaisia tuloksia.

Toivottavasti tulevaisuudessa akupunktiotutkimus lisääntyisikin myös hevospraktiikassa. Akupunktiohoidot hevosille nojaavat tutkimuksen ohella vanhaan hoitoperinteeseen ja käytännön kokemukseen. Hevoset ovat olleet Kiinassa arvokkaita sotaratsuja ja työeläimiä, joten kiinalaisilla on tuhansien vuosien kokemus hevosakupunktiosta. Lisäksi muilla eläimillä, erityisesti koe-eläimillä tehdyistä vaikutusmekanismitutkimuksista on saatu paljon tietoa akupunktion fysiologisista vaikutusmekanismeista.

Tällä hetkellä ylivoimaisesti yleisin hevosakupunktion hoidon aihe ovat erilaiset (selkä)kivut sekä eri syistä johtuvat ontumat. Koska hoidon haittavaikutukset ovat minimaaliset, voi akupunktiohoito olla kokeilemisen arvoinen lisä normaalin länsimaisen lääketieteellisen hoidon rinnalle monenlaisissakin ongelmissa.