RATSASTUSTERAPIA

Ratsastusterapia on hyvin kokonaisvaltainen

ja toiminnallinen lasta ja aikuista motivoiva ja innostava terapiamuoto. Sen avulla opitaan mm. vastuuta, itsehillintää, keskittymiskykyä, kehonpuoliskojen koordinaatiota kaikkeen hevoseen liittyvien toimintojen, kuten hevosen hoitamisen, varusteiden huoltamisen, tallitöiden

ja ratsastuksen avulla. Näitä teemme ratsastajan kykyjen ja tavoitteiden mukaan. Hoitamisen

kautta ratsastaja oppii tuntemaan hevosta ja sen käyttäytymistä paremmin, jolloin luottamus ja kiintymys erilaisuutta hyväksyvään ja korkean ärsytyskynnyksen omaavaan isoon eläimeen lisääntyy. Hevonen herättää voimakkaalla olemuksellaan kunnioitusta ja ihailua, sillä siinä on jännittävää vetovoimaa.

KATSO  RATSASTUSTERPIA  TOTEUTUSPAIKAT

Ratsastusterapian vaikutukset

Lisäksi hevosella terapiassa voidaan harjoittaa niin hieno- kuin karkeamotorisia taitoja sekä kehon että ympäristön hahmottamista. Erityisesti ainutlaatuinen hevosen selän kolmiulotteinen liike, joka välittyy ratsastajaan, vaikuttaa lantion kautta vartaloon, parantaen sen hallintaa ja harjoittaa tasapainoa. Hevosen liike vaikuttaa sekä tunto- että tasapainojärjestelmän kautta. Hevosen rytminen moniulotteinen liike vähentää lihasten ylijännitystä/ tonusta ja toisaalta aktivoi alijännittyneitä velttoja lihaksia. Hevosen liike lisää myös rangan ja raajojen nivelten liikkuvuutta. Sensoriikka on oleellista ihmisen kehitykselle ja liikekokemusten lisäksi hevonen tarjoaa monipuolisia tunto-, haju-, ja näköaistimuksia.

Varusteet tallille

Ratsastajalla olisi hyvä olla joustavat housut(ei liukkaista tai KAHISEVISTA kankaista kuten jotkut tuulipuku ja verkkarikankaat tai talvivaatteet ovat) ja kokonaisvaatetus, joilla ei likaantumista tarvitse pelätä. Sadetta, pakkasta tai lumisadetta emme pelkää, vaan on hyvä pukea säämukainen vaatetus aina päälle. Talvella pakkasraja on n. -15-18 astetta.

Kypärän saa minulta lainaan tai mukanaan voi tuoda oman pyöräilykypärän, mikäli sellainen on kotona.

Hevosen loma

Terapiahevonen ja terapeutti pitävät kesäaikaan sijoittuvan kesäloman ja ovat silloin kesälaitumella. Ratsastusterapiaa toteutetaan ympäri vuoden.

Myös talvisaikaan hevoselle sijoitetaan 1-2 viikon taukoja Tarvittaessa.

Muuta

Koska terapiaa toteutetaan ympäri vuoden ja se toteutetaan osittain tai kokonaan ulkona on minun otettava huomioon kuntoutujan toiminta- ja liikkumiskyky huomioon terapioita ja niiden ajankohtaa suunnitellessani. Olemme tässä Luojan suomien säiden armoilla. Esim. pyörätuoli asiakkaitani en välttämättä voi ottaa talviaikana lainkaan ym. Yrityksellämme on potilas-, vastuu- ja oikeusturva vakuutukset. Kuntoutuja itse tai omaiset huolehtivat tapaturma- vakuutuksestaan.Ratsastajaliitolta voi saada ratsastukseen liittyvän edullisen GREEN GARDIN, joka sisältää tämän lajin tapaturma vakuu- tuksen. Katso lisää www.ratsastus.fi.

Halutessanne pyytäkää Kelan avostandardi luettavaksenne tai se löytyy myös kelan nettisivuilta www.kela.fi.

Ajanvaraus

Päätöksen  tultua ratsastusterapiasta  allekirjoittaneelle lähetän teille tervetuloa kirjeen, tavoite -ja yhteystieto- sekä palaute- ja toimintakykyarviointi lomakkeen.Minulle on tärkeää, että palautatte mahdollisimman pian yhteystietonne sisältävä lomakkeen.

Ajanvarauksessa pyritään huomioimaan kuntoutujan
ja/ tai omaisen toiveet. Terapiat ovat pääosin sijoitettuna ma ja ke alkuiltoihin n. klo 17-19.oo välisille ajoille.
Mikäli arkipyhiä sattuu viikolle tulemaan saattaa jokin muu päivä tulla em. lisäksi kyseeseen.

Peruutukset

Aika edellytetään peruttavaksi edellisenä päivänä, joka on tärkeää, että toimintaa voidaan ylläpitää ja ehditään saadaan peruuntuneen tilalle uusi ratsastaja sekä tiedotettua muutoksista avustajalle ja/ tai taluttajalle,ja/tai taksille . Huomioikaa myös, että olen kokopäivä työssä sairaalassa, joten ette saa minuun yhteyttä matkapuhelimella enää terapiapäivänä!

Mikäli ratsastusterapia perutaan vasta terapia päivänä tai jos terapiaan ei saavuta kerta laskutetaan .

Kuvagalleria