KUINKA AUTAMME

ELÄINFYSIOTERAPIA
 

ELÄINFYSIOTERPIAN TARVETTA AIHEUTTAVAT:
Rasitusvammat
-ontumiset
-asennon/ryhdin muutokset
-vaisumpi eläin
- liikkeen laadun muutokset
Tapaturmat
- lihas- tai nivelsiderevähtymät
-ryhtimuutokset
-apaattisuus
-aggressiivisuus
Ikääntyminen
- liikkeellelähtö ongelmat
-asennoista toiseen vaihtamisen vaikeudet
- vaikeutunut liikkuminen
Rakenteelliset heikkoudet
...

Koiran takapään halvaustilanteissa saattaa olla tietty aika, ettei koira saa itse tyhjättyä rakkoa. Tilanne voi tulla eteen  selkäleikkauksen jälkeen, selkäydininfarkitissa tai välilevytyrän aiheuttaman halvauksen toipumisvaiheessa. Mikäli halvausoireita tulee esiin vaikka vain yhden tai molempien takajalkojen jalan heikkoutena tai holtittomuutena on syytä seurata, että koira saa pissattua. Siinä tapauksessa voit auttaa UROS koiraa videossa näytettävällä tavalla  tyhjenemään rakon.  HUOMIOI , että koiran pissa väli voi olla korkeintaan sen oma normaali pissalla käynnin väli.

 MIKÄLI RAKKO EI TYHJENE SEN NORMAALISSA AIKATAULUSSA TAI ET SAA AUTETTUA SITÄ TYHENTÄMÄÄN , LÄHDE VÄLITTÖMÄSTI PÄIVYSTÄVÄLLE ELÄINLÄÄKÄRILLE.

Kuvassa olevalla koiralla on  kyseessä selkäleikkauksen jälkeinen tila.  Videossa puhe vain englanniksi.

Kuvassa on pienen koiran pakara /gluteus maximus lihas.

Hermotuksen heikentyessä tai vaurioituessa leikkauksen tai vamman seurauksena lihas surkastuu ilman sen aktivointia. Lihaksen toiminnan heikkeneminen riippuu vamman vakavuudesta vaihdelleen täysin toimimattomuudesta -lihaksen heikkouteen. Hermotuksen palautuminen ja hermon korjaantuminen vie yleensä viikkoja - kuukausia riippuen vamman suuruudesta. Aivan tarkkaan sen paalutumiesta ei kukaan pysty ennustamaan. Tänä aikana kun sen paalutumista odotellaan voidaan lihasten toimintaa ylläpitää LIHASSTIMULAATION EMS tai NEMS avulla. Tällöin symmerisellä vaihtovirralla saadaan aikaan lihassupistus, jolla ylläpidetään lihaksen kykyä supistua. Surkastunut lihas muuttuu sidekudokseksi. Eläinfysioterapeutti opastaa laitteen käytössä ja pystyy etsimään kullekin sopivat stimulointi taajuudet ja impulssien pituudet. Siihen tarvitaan tietynlainen laite.

Tämä kuntoutus voidaan toteuttaa myös hyvällä opastuksella koiran kotona. Suositus on että vähän kerrallaan sitä tehdään 2-4x päivässä. Jokainen lihas pitää harjoittaa erikseen, johon eläinfysioterapeutti antaa ohjeet. Stimulointi pitää aloittaa viimeistään 3vk vauriosta, ellei spontaania palautumista ole tapahtunut siihen mennessä.

Koirat pitävät kyseistä hoitoa miellyttävänä.


Koiran passiivistet raajojen  nivelten liikkuvuus harjoitukset.


HALUATKO?

Voit tukea työtämme sairaiden eläinten ja erityislasten parissa