Lämpökameratutkimukset

12.02.2020

Lämpökamerakuvaukset eläimillä ja ihmisillä


Tutkimukset ovat olleet saatavilla jo usean vuoden ajan. Laitteen päivävuokra 100€. Yksittäinen tutkimus 50€, kaumpana yli 10km + km. korvaukset.

Tutkimiseen valmistautuminen

Soveltuu parhaiten lyhykarvaisille eläimille, jolloin näkyy tarkimmin oireilevat alueet. Eläin voi liikkkua tutkimisen aikana. Tapauskohtaisesti on hyvä arvioida tutkijan kanssa millaisessa tilanteessa tutkimus tehdään.

Eläin ei saa olla märkä tai esim. hevosilla loimitettu n. 1 h ajan ennen tutkimusta.

Tapauskohtaisesti pitää arvioida on eläin hyvä ratsastaa juuri ennen tutkimusta( oirealueet korostuvat) vai on se hyvä tehdä karsinalevon(2h ) jälkeen.


Tutkimuksen hyödyt

Lämpökamerakuvaus on nykyaikainen ja toimiva menetelmä eläinten ontumien ja kivun tutkimisessa. Yksinään se ei riitä diagnoosin tekemiseen, mutta korvaa monta muuta - kivuliastakin - tutkimusmenetelmää.
Lämpökameraa käytetään monipuolisesti ihmisten sairauksien tutkimisessa. Sen avulla tunnistetaan esimerkiksi rintasyöpään sairastuneita, seurataan reuma- ja ihosairauksia sekä diagnosoidaan hermovaurioita. Pieneläinlääketieteessä lämpökamerakuvaus on uusi tutkimusmenetelmä, jonka antamat mahdollisuudet ovat vielä paljolti hyödyntämättä.

Tarkka ja nopea

 Verrattaessa muihin diagnostisiin menetelmiin, omistaja näkee heti kuvauksen tulokset. Yksi tärkeimpiä käyttökohteita on kivun paikallistaminen. Eläin yrittää usein piilotella kipua ja voi näyttää sen vasta, kun vamma on jo pitkälle edennyt ja kipu voimakasta. Lämpökameralla tehtävä tutkimus on eläimelle kivuton, ja sen antamaa tietoa käytetään diagnoosin tekemisen avuksi.
Lämpökameraa voidaan käyttää apuna vaivan paikantamisessa ja sen avulla ohjata potilas mahdollisiin tarvittaviin jatkotutkimuksiin, jolloin voidaan kohdentaa tutkimus ja hoidot nopeammin ongelmakohtiin.Tärkeä käyttömahdollisuus lämpökameralla on myös hoidon tehon ja paranemisen edistymisen seuranta ja esimerkiksi fysioterapian yhteydessä kontrolloida tarvittaessa hoidon vastetta heti käsittelyn jälkeen ja muutoinkin lihasten aktivaation tasapainoa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että lämpökamerakuvaus täydentää eläinlääkärin tekemää perusteellista yleistutkimusta ja on erinomainen apuvälinen mahdollisen vaurioalueen paikantamisessa. Tarkkaan diagnoosiin pääsemiseksi vaaditaan usein vielä jatkotutkimuksia  eläinlääkärin toimesta, esimerkiksi ultraääni-röntgen- tai magneettikuvauksia(CT/MRI). Toki vastaavasti lämpökameralla on myös löydetty ongelmanaiheuttaja, joka on pysynyt piilossa kattavista röntgenkuvauksista tai magneettikuvauksista huolimatta.