Yleistä eläinfysioterapiasta
VALMISTAUTUMINEN ELÄINFYSIOTERAPIAAN
Älä ruoki koiraa ennen fysioterapiaa(2h). Älä tuo koiraasi terapiaan tai akupunktioon mikäli sillä on tulehdusta. Käytä koira pissalla ennen terapiaan.
OTA MUKAAN
Eläinlääkärin lausunnot ja kuvat (rtg,MRI)
Ota myös koiralle sopivia herkkuja palkitsemiseen.
Mukaan myös tuet ja sidokset mikäli niitä on käytössä
Terapeuttisia harjoituksia
Eläinfysioterapialla pyritään vaikuttamaan eläimen hyvinvointiin ja toimintakykyyn helpottamalla sen liikkumista. Fysioterapia perustuu liikkumisen ja toimintakyvyn edellytysten tuntemiseen ja toteuttamiseen moniammatillisessa yhteistyössä. Yhteistyötahoja ovat tavallisimmin eläinlääkäri, kasvattaja, omistaja, hoitaja, valmentaja.
Eläimen fysioterapia alkaa aina eläimen tutkimisella. Eläinfysioterapeutti selvittää eläimen liikkumisongelmaa haastattelemalla omistajaa tai hoitajaa, havainnoi eläimen ryhtiä/asentoa ja tutkimalla lihakset, luut, jänteet, nivelet ja liikeradat. Ongelmien perusteella valitaan sopivat terapiamenetelmät.
Useimmiten eläinfysioterapiaan tullaan eläinlääkärin lähetteellä( Liike/linkki ,lähete eläinfysioterapiaan www.suomeneläinfysioterapeutit.fi sivuilta) tai eläimen omistaja haluaa tuoda eläimen eläinfysioterapeutin tutkittavaksi ja hoidettavaksi.
Eläinfysioterapeutti on ammattikorkeakoulussa (tai ennen opistoasteella) fysioterapeutin tutkinnon suorittanut henkilö (Fysioterapeutti (AMK), Bachelor of Health Care, 210 pistettä, 3,5 vuotta), jolla on useiden vuosien eläinkokemus, ja joka on täydentänyt ammattitaitoaan eläinfysioterapiaopinnoilla erikoistumisopinnot, 30 op.
Olen myös Suomen eläinfysioterapeuttien jäsen.
Koiran kipukysely (Kipuviesti 2/2011)